جاذبه های گردشگری لاهیجان
اگر تمام چیزی که راجع به شهر لاهیجان میدانید در کلوچه و چای خلاصه میشود، باید به عرضتان برسانیم که در این مقاله حرفهای بسیاری با شما خواهیم داشت. لاهیجان یا عروس سبز گیلان، شهری نسبتا پرجمعیت است که بخش بزرگی از شرق استان گیلان را در بر گرفته است. از جمله جاهای دیدنی لاهیجان میتوان به شیطان کوه، استخر، آبشار و تله کابین لاهیجان و تالاب سوستان اشاره کرد. همراه ما باشید تا با جاهای دیدنی لاهیجان بیشتر آشنا شوید.
لاهیجان از شهرهای شرقی استان گیلان است که جاذبههای گردشگری فراوانی دارد. این شهر در قرن هشتم هجری در سال ۷۰۵ توسط فردی به نام اولجایتو فتح و سپس محل حکومت کیانیان شد. لاهیجان در زمان حمله مغول ویران میشود، ولی پس از چندسال دوباره رونق میگیرد و مکانی برای تولید برنج، ابریشم، ذرت و مرکبات میشود.
شهر سرسبز لاهیجان در منطقه کوهپایهای قرار دارد که تمام تپههای آنجا از بوتههای چای و باغها از درخت نارنج پوشیده شدهاند. به همین دلیل است که لاهیجان به شهر چای معطر و بهارنارنج شهرت دارد. این شهر سرسبز از سمت شمال به دریای خزر، از جنوب به دیلمان، از شرق به لنگرود و از غرب به آستانه اشرفیه محدود میشود. لاهیجان آب و هوای گرم و مرطوبی دارد و چشم اندازهای طبیعی، آن را به یکی از زیباترین شهرهای گیلان تبدیل کرده است.
حتما بخوانید : معرفی رشت + مکان های دیدنی
بدون شک شیطان کوه در جدول جذابترین جاهای دیدنی لاهیجان در رتبه نخست قرار میگیرد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید دلیل نامگذاری شیطان کوه که البته در گذشته به شاه نشین شهرت داشته است، صداهای عجیب و غریب و مشکوکی بودند که مردم لاهیجان قدیم همیشه از طرف کوه میشنیدند. هرچند که بعدها مشخص شد صاحبان این صداها مردم عادی بودند که به صورت مخفیانه وارد این کوه میشدند.
برای رسیدن به بالای کوه گزینههای زیادی پیش روی شماست. تنها کافیست خود را از طریق خیابانهای سعدی، هاشمینژاد یا بلوار شهید رجایی به تفرجگاه شیطان کوه برسانید. پس از آن، از زیپ لاین و تله کابین گرفته تا خودرو و حتی پای پیاده از جمله وسایل نقلیه در دسترس شما محسوب میشود. به محض اینکه پایتان به جنگلهای شیطان کوه برسد، محال است که مناظر شگفتانگیز مزارع چای واقع در زیر پای کوه نظرتان را جلب نکند. اگر از شیطان کوه بازدید کردید، از ملاقات آبشار شیطان کوه و همچنین هیجان تله کابین سواری غافل نشوید.
بام سبز در واقع زاده طبیعت بکر شیطان کوه بوده است. دلیل نامگذاری این منطقه که در بالاترین نقطه شیطان کوه قرار گرفته است، طبیعت بسیار سرسبز و مزارع زیبای چای هستند که در دامنه شیطان کوه مانند گوهری سبز میدرخشند. جذابیت تماشای شهر لاهیجان از بام سبز انقدر بالاست که این مکان را به یکی از پر رفت و آمدترین جاهای دیدنی لاهیجان تبدیل کرده است. اگر گذرتان به شیطان کوه افتاد، بهترین گزینه این است که سفرتان را با تفریح در بام سبز به پایان برسانید.
بام سبزلاهیجان
در میان جاهای دیدنی لاهیجان، استخر لاهیجان را میتوان مهمترین همسایه شیطان کوه دانست. این استخر عظیم که به دستور شاه عباس صفوی ساخته شد، مساحتی در حدود 17 هکتار و عمق 4 متری دارد. وسط استخر را نیز جزیرهای زیبا در بر گرفته است که یک پل سیمانی آن را به بخش جنوبی استخر متصل کرده است. به گفته مورخان این جزیره در گذشته قصری عظیم و مجلل بوده است که شاه عباس به خود اختصاص داده بود. فضای اطراف استخر را نیز بلواری بسیار زیبا احاطه کرده است که زیبایی منظره این استخر را دو چندان میکند.
در مسیر بازدیدتان از شیطان کوه، تجربه بینظیر قدم زدن در بلوار استخر لاهیجان را هرگز از دست ندهید.
استخر لاهیجان
لاهیجان شهری جنگلی است. همین توضیح کوتاه کافی است تا حدس بزنید که در سراسر این شهر آثاری از جنگل و سرسبزی مشاهده میشود. در میان شلوغی شهر لاهیجان و در حوالی خیابان شقایق هم یک بوستان جنگلی سرسبز خودنمایی میکند. البته این پارک جنگلی به هیج عنوان مصنوعی یا ساخته دست بشر نیست و در واقع این منطقه از دیرباز جنگل بوده است اما به دلیل نگرانیهایی که نسبت به آسیب رسیدن به این منطقه جنگلی وجود داشت، در سال 95 به یک مجموعه توریستی تبدیل شد.
پارگ جنگلی میرصفا
حتما تا به حال آوازه تالابها و گلهای نیلوفر به گوش شما هم رسیده است. حال تصور کنید که تالابی تصویر، نمای کوچکی از همان تالاب سوستان لاهیجان است که در حاشیه روستای سوستان در دهستان نیل لاهیجان قرار دارد. این تالاب با منظرههای رنگارنگ و بکر در طول چهار فصل، زیستگاه پرندگان و آبزیان بسیار گوناگونی است.
البته همه جذابیتهای سفر به این تالاب در خود تالاب خلاصه نمیشود زیرا مسیر رسیدن به تالاب را شگفتیهای طبیعت فرا گرفته است. با توجه به اینکه اگر مسافر استان گیلان باشید قطعا بزرگترین هدف شما لذت بردن از طبیعت و شگفتیهایش است، هرگز تماشای مناظر جذاب تالاب سوستان را از دست ندهید.
تالاب سوستان
شمال لاهیجان یکی از توریستیترین نقاط شهر لاهیجان است. نگین این نقطه از لاهیجان هم بدون شک تالاب بین المللی امیر کلایه یا شاله کل است که یکی از تالابهای آب شیرین با ارزش کشور ایران به شمار میرود. این تالاب در عمق حدودا 2 متری آب پدید آمده است و 1230 هکتار هم مساحت دارد.
شاله کل هر ساله در طی هر چهار فصل سال پذیرای هزاران گونه پرنده و ماهی مختلف است که در ماههایی از سال در این تالاب زیست میکنند. نیلوفرهای آبی اما سفید رنگ به همراه پستههای دریایی یا «ثعله» معروف لاهیجان زیبایی این تالاب را در کنار تنوع جانوری آن دو چندان کردهاند.
اگر قصد سفر به تالاب بین المللی امیرکلایه را داشتید، از مسیر کنارگذر چمخاله به سوی کیانشهر حرکت کنید.
تالاب بین المللی امیرکلایه
از جاذبههای طبیعی پرشمار لاهیجان که بگذریم، باید آرامگاه «محمد میرزا قاجار قوانلو» معروف به «کاشف السلطنه» و البته موزه تاریخ چای را در اولویت اول خود قرار دهید. کاشف السلطنه فرزند ارشد «اسد الله میرزا نایب السلطنه» (یکی از مقامات بلند رتبه دربار قاجاریه) بود. وی نخستین رواج دهنده چای در ایران شناخته میشود. به همین دلیل در گذشته به او لقب «چایکار» و امروزه، «پدر چای ایران» را اختصاص دادهاند.
موزه تاریخ چای نیز بعدها در همان محل آرامگاه کاشف السلطنه احداث شد که با ملاقات این موزه به اطلاعات مردم شناسانه و تاریخی بسیار جالبی درباره چای در ایران دست پیدا خواهید کرد.
موزه تاریخ چای و آرامگاه کاشف السلطنه
اگر فکر میکنید انسان رویا پردازی هستید، احتمالا با ملاقات مسجد چهار پادشاهان لاهیجان سفری کوتاه به دوران تیموریه و صفویه خواهید داشت. به باور برخی مورخان و بومیان قدیمی، بقعه چهار پادشاهان لاهیجان که در نزدیکی میدان وحدت و ابتدای خیابان کاشف این شهر قرار گرفته است، مجموعه ای از قبور چندین تن از خاندان کیا است که در جنگ رشت در سال 791 هجری قمری کشته شدند. البته بنا به روایتی دیگر این مکان آرامگاه سید رضی کیا (یکی از پادشاهان گیلان) و سه پیشوای دینی معروف زمان است زیرا احتمالا در آن دوران بزرگان دین نیز از باب احترام پادشاه نامیده میشدند.
معماری این مسجد به سبک دوره تیموریه و شامل چندین آرامگاه و یک مسجد است به همراه ایوانی که به موازات این اتاقها کشیده شدهاست. نقاشیها و کاشی کاریهای دیوارهای مسجد و ایوان نیز به دوره قاجار برمیگردد.
موزه تاریخ چای و آرامگاه کاشف السلطنه
به سمت جنوب غربی لاهیجان که حرکت کنیم، گذرمان به محلهای تاریخی به نام «پرده سر» میافتد که در زمان حکومت آل کیاء بر گیلان (حدود قرن 8 تا 10 هجری) به وجود آمد.
در این محله پلی آجری و سرخ رنگ وجود دارد که بر اساس گفته «میر ظهیرالدین مرعشی» (از سیاستمداران حکومت آل کیاء) در کتاب «تاریخ گیلان و دیلمستان) به دستور «نعمت الله طبیب» (یکی از دانشمندان علوم مختلف زمان) در سال 892 هجری قمری ساخته شد. این پل در طول 50 متر، عرض 4.5 متر و ارتفاع 11 متر بنا شد. اساسیترین بازسازی این پل نیز به دوران قاجاریه و همت حاجی جعفرخان بنا مربوط میشود.
پل خشتی لاهیجان
۱۰. مسجد اکبریه
جذابیتهای تاریخی جنوب غرب لاهیجان تنها به محله پرده سر و پل خشتی لاهیجان محدود نمیشود. یکی از میراث تاریخی و گرانبهای لاهیجان مسجد اکبریه است که با معماری زبای خود توجه همه علاقهمندان به هنر معماری و تاریخ را به خود جلب میکند.
این مسجد به قدمتش به زمان فتحعلی شاه قاجار برمیگردد در واقع از دو بخش کهنه و نو تشکیل شده است زیرا بر اساس روایات تاریخی ساخت این مسجد در مرحله اول نیمه تمام ماند و سالها بعد با ساخت بخشی دیگر کامل شد. بانی اصلی ساخت این مسجد «حاج اکبر لاهیجانی» بود که از معتمدان شهر لاهیجان به شمار میرفت.
مسجد اکبریه
میدان وحدت که بسیاری از جاهای دیدنی لاهیجان را در خود جای داده است، مسیر اصلی دسترسی شما به حمام تاریخی و متعلق به دوران قاجاریه به نام حمام گلشن محسوب میشود. هرچند که برخی از قسمتهای نمای بیرونی حمام گلشن به دلیل مرمت نامناسب دچار آسیب شده است اما هنوز در این حمام جذابیتهای فراوانی برای تماشا وجود دارد.
این حمام با مساحتی در حدود 1850متر مربع پذیرای تمامی اقشار مردم از شاهزادگان و ثروتمندان گرفته تا انسانهای عادی و حتی کارگران بوده است که البته دو ورودی اصلی بزرگتر و کوچکتر جایگاه دو طبقه اشراف و عوام را از یکدیگر متمایز میکرد. کارکرد این دو ورودی به صورتی بود که ورودی بزرگتر که ویژه عوام بود، به قسمتهای جانبی حمام راه پیدا میکرد و ورودی کوچکتر مسیری به سمت قسمتهای تمیزتر و گرمتر حمام برای طبقه ثروتمند بود
حمام تاریخی گلشن
در دامنه کوههای جنگلی لاهیجان به سمت لنگرود، روستای کوچکی به نام «شیخانهور» خودنمایی میکند. شیخ زاهد گیلانی که در اصل «شیخ تاج الدین ابراهیم» نام داشت، یکی از عارفان مشهور دوران صفوی بود که در سال 711 هجری قمری درگذشت. سلطان حیدر صفوی نزدیک به دو قرن بعد و در سال 892 هجری قمری دستور ساخت بقعه فعلی شیخ زاهد را صادر کرد. بنا به ادعای برخی مورخان دلیل این دستور خوابی است که پادشاه درباره این درویش دیده بود.
زیباترین بخش این آرامگاه، گنبد 8 ضلعی پر نقش و نگار و بسیار زیبای آن است. علاوه بر این گنبد عمارتهای مربع و مستطیل شکل نیز جلوه زیبایی به این بقعه بخشیدهاند.
بقعه شیخ زاهد گیلانی
هرچند سراسر استان گیلان از زیباترین نقاط ایران برای گذراندن تعطیلات به شمار میرود، اما تصور کنید اگر لذت خوردن کلوچه و چای معروف لاهیجان را آن هم در حال تماشای مناظر شگفت انگیز این شهر از دست دهید، چه ضرر بزرگی خواهید کرد! پس اگر قصد سفر به این استان را دارید، همین حالا بازدید از شهرستان لاهیجان را به یکی از اولویتهای قطعی خود تبدیل کنید و برای بازدید از تک تک جاهای دیدنی لاهیجان برنامهریزی کنید.
نوشین
1401-08-11 در 12:30به به اونم کلوچه و کوکی نوشین😋😋😍😍
ایمان سوری
1401-09-20 در 17:05بله دقیقا